torsdag 6 augusti 2009

Information om den glömda älven.


Råneälven rinner upp i Radnejaure (Råneträsk) söder om Dundret, ca 2,5 mil söder om Gällivare, och är landets största skogsälv som mynnar i havet, 210 km lång.
I ca 150 km flyter Råneälven genom obebodda myr- och skogsmarker, men efter Valvträsket är det mer jordbruksmark som omger älven. De sista 50 km flyter älven lugnare och är av vanlig älvdalskaraktär. Denna sträckan lämpar sig för kanotfärder förutom de två forsarna; Lassbyforsen och Rånforsen (inne i Råneå). Råneälven passerar på sin sträckning genom Gällivare-, Jokkmokk-, Boden- och Luleå kommun. Älven är så gott som lättillgänglig hela vägen från Mårdsel och ner till mynningen i havet. Uppströms Mårdsel är tillgängligheten begränsad. Älven mynnar i Bottenviken genom Rånefjärden strax utanför samhället Råneå.
Fiskesäsongen börjar redan i slutet av maj och bästa tiden är normalt i början av juni. Senare blir det vanligtvis för låga vattenstånd och därmed svårfiskat.
Flodkräftan, flodpärlmusslan, laxen, uttern och orkidéer är några exempel på den unika flora och fauna som finns i älvdalen.
I slutet av 1980-talet var älven hotad av utbyggnad för kraftindustrin. Men Råneälven är sedan 1990 enligt lag fredad från vattenkraftsutbyggnad.
Fiskarter:Abborre: finns i de större selen. Vikter upp mot 1.5 kilo förekommer.Harr: allmänt förekommande i älven och dess biflöden.Gädda: mycket vanlig i alla selområdena.Lax: Förekommer sparsamt (2004). Tidig uppvandring, tidigare än i andra älvar.Öring: Både stationär och havsvandrande öring förekommer sparsamt. Öringen påträffas mest i norra delarna av älven.Andra arter: benlöja, braxen, flodkräfta, gärs, gös, id, lake, mört, nejonöga, sik, siklöja, stäm och ål.
Fiskekort:Råneälvskortet är ett gemensamt fiskekort för hela älven. Kortet gäller själva älven från Rånträsket i norr till Råneå i söder samt Livasälven och Rörån. (Inom sträckningen finns fyra förbudsområden).
Man kan även köpa lokala fiskekort som gäller för de olika samfälligheterna eller fiskvårdsområdena längs älven.
Möjlighet att även köpa fiskekort för det årliga kräftfiskekort finns, fisket genomförs normalt i mitten av augusti, lokala variationer kan förekomma

1 kommentar:

Nils-Erik Pettersson sa...

Nejonöga eller Nettingen som vi kallade den fiskades i Janssonforsen i Råneå när jag var pojk , det använde nåt som kallades Nettingstockar om jag inte minns fel. Man kunde få grann harr vid Stenskäret ( där E4 bron nu går över älven strax nedom byn..Och i Märgen vi kallar där älven rinner ut i havet fick vi stor och grov gädda . En fisk som idag lockar folk från södra Sverige som kommer upptill Råneå för att fiska gädda.
Men en väldigt fin presentation av Råneälven. Kräftan planterades in av Åke Åberg och Henning Jansson tror det var i slutet på 50 eller i början på 60 talet.
Ha det gott Greven.